Hämeen Hippos ry:n historiaa

- yhdistyksen pitkäaikaisten jäsenten hevosmiesten Pentti Juutila ja Jukka Jokinen haastattelujen pohjalta

Yhdistys perustettiin 14.7.1948 Hämeenlinnassa ja alusta alkaen se on toiminut sekä Hämeen Hevosjalostusliiton että Suomen Hippoksen jäsenseurana. 1940-luvun lopulla yhdistys oli mukana järjestämässä kilvan ajoja Hämeenlinnassa Vikmannin lahdella. Mukana oli sen ajan huippu juoksijoita, mm. ” Hollolan pikajuna” = ruuna Lento, jonka juoksussa oli myös dramattiikkaa, hevosen ohjas nimittäin katkesi kesken kilpailun. Siihen aikaan oli myös tapana pitää orinäyttelyt ennen kilpa-ajoja.
 

1940 – 50 lukujen vaihteessa siirrettiin kilpa-ajot Katumajärven jäälle. Hevostapahtumat kiinnostivat siihen aikaan kovasti ihmisiä, yleisöä oli aina runsaasti. Kilpa-ajojen toimisto ja ravintola olivat Idänpään seurojen talolla, joka oli siihen aikaan Vanajan maatalousnaisten hallinnoima. Katuman jäällä järjestettiin myös kantakirjaan ottoja vetokokeineen.

1960-luvun alkupuolella toiminta väheni maatalousmurroksen johdosta ja yhdistys oli jopa lopettamisuhan alla. Sen liittämistä Riihimäen Raviseuraan myös harkittiin, mutta onneksi Ville Helminen otti yhdistyksen vetovastuun ja toiminta saatiin näin jatkumaan. Hänen lisäkseen johtokunnassa istuivat ainakin herrat Pesonen, Lunnikivi, Kaisla, Paakkala ja Paturi.

1971 yhdistys vuokrasi Sammon tallin Hämeenlinnasta ja siellä toimivat valmentajina vuorollaan Kalle Rutasalo, Pekka Tuomola, Hannu Tuomela ja Erkki Lindqvist. Sammon tallilla pidettiin myös hevosjalostusliiton alaisia tamma- ja varsanäyttelyitä.

 

1980-luvulla Sammon tallin toiminta lakkasi ja näyttelytoiminta siirrettiin Alaspään ratsastuskeskukseen. Jääraveja alettiin taas järjestämään, paikkana oli nyt Penttilän lahti Hattulassa. Yhdistyksen pitkäaikaisen puheenjohtajana toimi Voitto Nurminen. Pentti Juutila kiersi liiton tunnistajan matkassa syksyisin vuosikymmenten ajan, kun alueen varsoja tunnistettiin. Hevosjalostusliiton Särkisaaren talkoisiin on myös osallistuttu tarpeen mukaan.

1998-juhlavuoden ravit pidettiin harjoitusraveina Ypäjän harjoitusraviradalla.

2000-luvulla toimintaa laajennettiin koulutustarjonnalla ja show-näyttelyiden järjestämisellä.

Huonojen jäätilanteiden takia jääraveja ei ole viime vuosina pystytty järjestämään. Yhteisiä kuninkuusravimatkoja on myös järjestetty aina, kun halukkaita on riittävästi ilmoittautunut mukaan.