PERTTI PUIKKONEN:
HEVOSTEN VALMENTAMINEN JA VAIKEIDEN HEVOSTEN KÄSITTELY
19.3.2012

Lähes sata hevosihmistä kerääntyi maaliskuisena maanantaina kuulemaan ravivalmentaja Pertti Puikkosen luentoa hevosten hoidosta ja valmennuksesta. Pitkän linjan hevosmies Puikkonen on pitänyt omaa valmennustallia vuodesta 1978 ja niittänyt mainetta mm. kolminkertaisen ravikuningatar I.P. Vipotiinan kanssa.

Hevoset tulivat Pertille tutuiksi jo lapsena, jolloin kotona pidettiin työhevosia. Hevoset olivat viikot metsätöissä ja viikonloppuisin niillä ajettiin kilpaa. Hevoset olivat tärkeä osa perheen elantoa ja niistä pidettiin huolta koko perheen voimin.  Siihen aikaan kuulemma parhaalla hevosella sai kylän kauneimman naisen…

Perusruokinta, puhdas talli ja molemmin puoleinen kunnioitus hevosen kanssa olivat avain asemassa Puikkosen kertoessa tietään menestykseen. ”Lahjakkaan hevosen tunnistaa nopeasti, mutta menestys tulee vain kovan työn kautta” – sanoi mies, jonka rakkautta lajiin kuvaa myös kommentti ”en päivääkään vaihtaisi pois”.

Ruokinta perustuu Puikkosen tallissa kuivaan heinään pienpaaleissa ja siemen kauraan. Hevoset ruokitaan kolme kertaa päivässä ja ruoka-ajoista ollaan tarkkoina. Kuiva heinä kastellaan pölyämisen estämiseksi ja siemen kaurasta saa enemmän energiaa normaaliin kauraan nähden.

Huonosti syöville hevosille hän suosittelee kauran olkea, eikä raaka kananmunakaan ole poikkeus tallin ruokinnassa. Raakoja kananmunia syöttämällä saadaan mm. karvapeite pysymään lyhyenä ja kiiltävänä ympäri vuoden. Tästä esimerkkinä veljänsä Rainer, joka oli syöttänyt perheen kanojen kaikki munat oriilleen ja saanut hevosurheilu-lehden maininnan erityisen hienosta kunnosta tammikuisissa orinäyttelyissä.

Merisuolaa käytetään edesauttamaan aineen vaihduntaa ja estämään lihaskramppeja. Ruokintakalkkia hevoset saavat säännöllisesti ja sen on todettu estävän mm. vuohisten aukeamista ruville. Hevosille, joilla on ongelmia vuohisten aukeamisten kanssa, ei Puikkosen mukaan pitäisi syöttää lainkaan melassia, joka on liian emäksistä. Ruokakuppien puhtaus ja vesikuppien toimivuus tarkastetaan päivittäin.

Hevoset ovat paljon ulkona, mikäli niillä ei ajeta. Hengitysvaivaisille hevosille hän suosittelee ulkona pitämistä vaikka ympärivuoden, kunhan huolehditaan tarvittavista suojista tuulen ja sateen varalle. Myös ruokinta tulisi ulkona olla ylhäältä kupeista, eikä maasta. Kesäisin hevoset ovat laitumilla, starttihevosilla säännöstellään vihreän ruohon määrää, eikä sitä anneta startti päivinä.

Kuivikkeina Puikkosen tallilla käytetään turvetta, minkä päälle huonosti syövät hevoset saavat kauranpahnoja. Karsinat siivotaan 2/krt päivässä, jolloin tallin ilma pysyy puhtaana, eivätkä hengityselimet kärsi. Tästä syystä myös ilmanvaihtoon kiinnitetään erityistä huomiota. Talli pestään kokonaan kerran vuodessa.

Hevosten valmennuksessa Puikkonen pitää ensi arvoisen tärkeänä hyvää pohjakuntoa. Hyvän pohjakunnon omaavaa hevosta heillä hiitataan pitkään ja hiljaa, ennen ravilähtöön tuloa. ”Moni lahjakas hevonen pilataan ajamalla liian lujaa liian nuorena” – hän kommentoi.

Varsat opetetaan yleensä 1,5-vuotiaina kolmen ihmisen voimin, jotta vältyttäisiin haavereilta. Tämän jälkeen varsoja ajetaan isoissa ryhmissä, mutta vältetään laittamasta niitä liian koville. Pohjakuntoa ajetaan vanhemmilla hevosilla yleensä kolmisen kuukautta. Talvisin kahlataan hangessa, myös selästä ja länkivaljailla, paljon kävelyä ja pientä hölkkää. Kesällä hevosia uitetaan, esimerkiksi Vipotiina ui hiittienkin päätteeksi. Uinnista Pertillä on hyviä kokemuksia, jos hevonen ui pinnassa. Mikäli hevosen takapää ui hyvin alhaalla, on hän todennut niiden kipeytyvän ja jumiutuvan helposti lihaksistoltaan.

Hevosten hiittivalmennus tapahtuu usein suoralla. Hevosia lämmitetään n. 6 km jonka jälkeen ajetaan 4-6 vetoa, kävelytetään ja toistetaan uudelleen vedot. Vedot ovat usein tasavauhtisia ja melko aluksi melko hitaita. Radalla ajetaan varsasta alkaen molempiin suuntiin, reippaammat vauhdit kilpailusuuntaisesti. Radalla hiittivalmennus aloitetaan ajamalla 4 km hiljaa, 3 km hiitti, 2 km hiljaa ja päälle 3 km hiitti. Vauhdit kilpailleilla suomenhevosilla aluksi 1.40 ja lopuksi noin 1.33. 

Puikkonen arvostaa kaikessa toiminnassaan vanhan kansan oppeja, ollen silti avoin uusille tuotteille ja tavoille.  Siitä hyvänä esimerkkinä hiljattain suomeen tuotu ravihackamore-kuolain, jota hän lämpimästi suosittelee kovasuisille hevosille. Kovasuisen hevosen tullessa talliin tutkitaan ensimmäiseksi hevosen suu. Usein kulmahampaiden pyöristys, raspaus myös hampaiden sisäpinnoilta ja kuolainten vaihto auttavat. Mikäli hevosella on suu rikki, hän suosittelee ajamaan hackamorella ilman kuolainta, kunnes suu on parantunut.

Puikkonen kertoi myös muita käytännön esimerkkiä toimenpiteistä, joilla hän on saanut valmennukseensa tulleiden hevosten suorituksia paranemaan.  Esimerkiksi monta vaikeaa kesäihottumaan on saatu parannettua ottamalla karvanäytteet ja käyttämällä apuna homeopaattisia lääkkeitä.

Kaiken kaikkiaan Puikkosesta jäi kuva hevosmiehenä, joka ennen kaikkea arvostaa hevosen hyvinvointia, sen hän asettaa kaiken muun edelle. Hänen mukaansa vain hyvinvoiva hevonen voi tehdä loistavia tuloksia. Molemmin puolista luottamusta kuvastaa mm. se että Pertti oli ainoa joka sai Tampereella seppeleen kuningattarensa kaulaan. ”Olet ansainnut tämän”- hän oli sanonut ja pujottanut seppeleen tammalle.

Illan päätteeksi laulava ravimies esitti yleisön pyynnöstä aiheeseen hienosti sopivan kappaleen ”Nelijalkainen ystävä”.

 

<< takaisin